Cooperari
En insats som ska minska antalet deltagare med behov av ekonomiskt bistånd genom att klargöra deras medicinska nedsättningar och aktivitetsförmåga.
StatusPågåendeÅr2024 - 2027PlatsEskilstuna kommunTypRAR-insats
Om insatsen
I flera år har kommunerna i Sörmland, regionen och staten samverkat genom TRIS (Tidig Rehabilitering I Samverkan) där huvuduppdraget varit att underlätta rehabiliteringsprocessen. TRIS-samverkan har inte varit individbaserad genom individuella klientkontakter utan har genomförts genom samverkansmöten mellan handläggarna från kommunen, staten och rehabkoordinatorerna inom vården.
Försäkringskassan har sedan 2018 lämnat TRIS och Arbetsförmedlingen har nyligen meddelat att de inte kan medverka i samma utsträckning som tidigare. Eskilstuna kommun har tillsammans med vårdenheter där TRIS-samverkan pågått identifierat ett behov för den fortsätta samverkan, inspirerade av metoden Case Management. Metoden går ut på att en specialist kopplas till individen som deltar genom hela rehabiliteringsprocessen.
En utmaning som både kommuner och regionen brottas med är de deltagare som saknar SGI (sjukpenninggrundade inkomst) och ofta bollas mellan myndigheter. Dessa personer har på grund av lång sjukskrivning och omfattande somatiska och/eller psykiska begränsningar inte rätt till sjukpenning. Merparten av dessa uppbär försörjningsstöd och konsumerar mycket vård. Deras arbetsförmåga är oftast oklar och behöver utredas.
Eskilstuna kommun och regionen samverkar inte på individnivå kring den här målgruppen idag. Den samverkan som finns handlar mer om att utbyta generell information. Genom insatsen vill Eskilstuna kommun tillsammans med vårdenheterna i Eskilstuna införa ett mer djupgående arbetssätt med målgruppen genom kontinuerliga och löpande individuella kontakter mellan deltagare och en specialist.
Det övergripande målet med insatsen är att minska antalet deltagare med behov av ekonomiskt bistånd genom att klargöra deras medicinska nedsättningar och aktivitetsförmåga. Med hjälp av rätt vårdkontakter, planering i samråd med vården, utredande insatser och insamlande av relevant underlag ska individen stegvis förflytta sig till arbete och studier alternativt få rätt ersättning.
Kommunens specialister på 150 % i samverkan med rehabkoordinatorerna kommer att arbeta individbaserat genom kontinuerliga deltagarkontakter. Varje deltagare ska med stöd och rådgivning av en specialist förflytta sig närmare självförsörjning. Specialisterna kommer att erbjuda motiverande samtal enligt MI (motivational interviewing), göra individuella planeringar tillsammans med den berörda socialsekreteraren och vårdkontakten samt initiera flerpartssamtal med andra myndigheter. Arbetsförmågeutredningar kommer att aktualiseras med hjälp av externa utredare samt kontakter med exempelvis AMA och Jobbcentrum kring praktik eller arbetsprövning.
Arbetssättet i Cooperari ska fungera som ett stöd i dialog med individen och i handläggningen. Flödet utgår från att processen startar hos socialtjänsten då det huvudsakligen är socialtjänsten som identifierar individer utan SGI och som är i behov av samverkan och stöd från flera parter för att komma närmare arbete och egen försörjning.
Insatsen startade 2024-09-01 och pågår fram till 2027-08-31.
Kontaktperson
Zara Sweström
zara.swestrom@eskilstuna.se
Dela med dig av insatsen